Friday, May 4, 2012

Persiapan masuk Kolej Matrikulasi.

Assalamualaikum. Ok ek disini ek, akak, *akak siot. Hew hew hew, geli bulu pubis. Oklah akak sekadar nak share pengalaman ahkak masuk matrik. Tapi kami takdelah skema sampai orang tanya, "kau dapat masuk matrikulasi tak? hahaha, takdenye derr. dapat masuk matrik sudah. 

Aku sudah bebas, *bebas, bebas, bebas, *ada dengun.

Kehadapan sikit adik adik ahkak yang bakal masuk matrik ni.

*Celah mana aku nak start dulu.

*fikir
*fikir
*fikir

Ok ginilah dulu ceritanya, matrik ni  untuk pengetahuan adik adik ikan ahkak ni, dia ada sediakan

Pertama :

  • Modul 1 : Chemistry, Biology, Physics, Mathematics
  • Modul 2 : Chemistry, Physics, Mathematics, Science Computer
  • Modul 3 : Chemistry, Biology, Mathematics, Science Computer
  • Akaun : Prinsip Perakaunan, Mathematics, Ekonomi, Pengajian Perniagaan 
  • Subjek tambahan : Dinamika, Agama, Kokorikulum (dulu gua masuk futsal bhai)

Bagi akak kan, akak ambik modul 3. Memang time daftar tu teruih sepantas kilat dia bagi apa course kita. Dah tu mulalah balik bilik, pening, Science Computer? what the hell? dah lah time sekolah menengah tak belajar. Ni lah cakap orang yang tak nak try dulu. Eh kemonlah, kalau adik adik ahkak ni tak nak modul yang ada science computer ni kan, korang boleh je ubah ke mana course yang korang rasa boleh bawak.


Dia bagi korang ubah course asal yang korang dapat ni, bagi akak lah kan nya puun hadoi, akak memang tak boleh nak beramas mesra dengan physic ni even time sekolah menengah ada ambik, so, kata putus akak still ambik modul 3. First, memang rasa nak tukar ke modul 1, sebab sepatah haram aku tak tahu apa kita nak belajar science comp ni.


Ok ek, science comp ni, masa first sem korang kan, topik dia senang, dan science comp jugaklah penyumbang A pada result korang. Tapi masa sem 2 kan, 3 topik depan boleh cover, cuma PROGRAMMING ni lah kan hadoi, tak susah tapi mencabar lah. Korang kena buat coding, alah dik oi, alah bisa tegal biasa. Yang penting cuba dulu. Ni baru buat sikit dah, "haisshh susah lah benda ni, *#&^#%^#&@*. Mulalah macam macam benda keluar dari mulut tu.


Kedua :

Matrik juga menyediakan PST and PDT. PST is Program Satu Tahun, PDT pulak Program Dua Tahun. Macam akak dulu ambik PST, sebab nak kahwin cepat, *gurau. Bezanya dua program ni, satu tahun memang cepatlah kan, kena siap mental fizikal, korang boleh bawak ke tak program satu tahun ni. Tapi, kalau dua tahun pulak, boleh rileks sikit, tak terlalu rushing sangat. Ok korang risau, boleh ke aku bawak satu tahun ni? cuba try test uji dulu, boleh? go on with satu tahun. Kalau tak boleh, tukar ke dua tahun. Yes, korang boleh tukar dari satu tahun ke dua tahun.

PST ada dua sem.
PDT ada empat sem.

Gheti?

Ketiga : 

Isnin sampai Jumaat hari kuliah, Tutorial, Lab bagai nya. Kelas dari pukul 8 pagi sampai 5 petang. Chopp! apa lamanya? hey dik, kemonlah, korang ada dua kali rehat. First rehat pagi satu jam. Rehat kedua untuk solat zohor, sama jugak, satu jam. Disini ahkak korang ni cerita pasal yang program satu tahun (PST) tau. 

Kuliah :
Ada Dewan Kuliah Besar (DKB) dan Dewan Kuliah Kecil (DKK). Tang ni, ahkak cerita bagi kolej matrikulasi selangor ye dik non. DKB memang sumpah  ramai about 200 lebih, dan DKK dalam 100 lebih. Untung DKK sebab korang tak ramai, then nak fokus lebih is 80%. Kat kuliah korang belajar secara cepat, sebab nak cover topik tu yang banyak, so, tipulah korang cepat gila nak pick up benda ni. Kat sini, trick nak salin nota amat penting, kau nak salin sebijik sejibon memang TAK lah kann. Nota kena salin cepat cepat. Paling bagus prepare awal awal baca dulu topik apa nak belajar esok time lecture.


Tutorial :
Ok bajetlah kan korang time lecture, zapp 100% dapat, tapi sapa otak genius, benda ni memang takde hal lah. Sebab tu lah gunanya tutorial ni. Korang akan buat latihan, then apa yang tak paham time lecture boleh tanya cikgu tutor. Tapi kalau jenis slow jugak lagi, korang boleh pergi cubicle. Cubicle is bilik guru jugak lah. Time nak pergi, dari 8 pagi sampai 5 petang, time rehat boleh je korang pergi. Ha, kat sini, korang boleh lagi tanya face to face dengan lecturer korang apa ke masalah korang tu. Faham?

 Ni kelas akak dulu ye adik adik. :)


Lab/praktikal :
Ha yang ni sama macam time sekolah menengah korang. Ada lah experiment experiment yang bakal korang buat. Yang akak dulu ada buat experiment biology, buat bedah tikuih. Dengan kimia ada experiment, sc somp pulak korang ada lab activities, ada lah yang bakal korang buat pakai computer ni.

Tikuih ni look like yummy. Pergghh.

Kat sini ada ujian pertengahan semester(UPS) dan Peperiksaan Semester Program Matrikulasi(PSPM). UPS ambik 10 %, quiz, ada assigment, ni semua ada markah yang nak dicampur campur dengan markah PSPM korang. So quiz buek betul betul. Jangan tiru tiru macam ahkak ye adik adik.

keempat :

Duit duit dimana kau duit. Jangan risau korang ada elaun satu sem akak dapat RM1250. Dua sem, RM 2500. Nak nyucuk ATM nya kat mana? oh ye, ada semua  tu dalam kolej, bagi matrik Selangor ada ATM machine untuk Bank Rakyat. Nak beli pad? syampu? ok, dekat koperasi ada jual. Makanan, keperluan lain semua ada. Topap? yelah titeww nak mesej mesej bushuk masham sharyunk kita. Jangan risau adik adikku yang bercouple, ada jugak jual topap di koperasi.


Kelima :

Kalau sakit, ha ni korang boleh pergi HEP (pejabat Hal Ehwal Pelajar). Diorang boleh bawak kan pergi klinik. Tapi prepare jugak medicine lain tau. Ingat! akak dulu kemain mak akak sediakan dengan panadol, ubat batuk cap ibu anak, *pil binari pil binari (ni wajib bagi akak ada).

Keenam :

Kalau lapar cafe sini ada bukak sampai pukul 10, ikut jugak cafe nak tutup pukul berapa datuk harimau. Maggi tu memang wajib ada lah kan. Nak air panas, ok sini ada sediakan water cooler. Tinggal tadah cawan, je. Then anda akan mendapatkan segelas air coklat cadbury yang enak. Bagi akak, akak bawak thermos, thermos yang besar bapak punya! Senang tahan 2 hari. Dik non, kau nak bawak heater, akak cadangkan tak PAYAH! selalu sangat blackout tau sapa yang pasang heater ni.

Ketujuh :

Baju kurung wajib!! kasut? ha ni time akak masuk dulu memang time kecut lah, gua pakai kasut hitam bhai, jenis yang kulit tu bhai. Lama lama ha ni best, pink ada hijau ada, kasut pink baju biru pun ada. Styloo kan. Untuk lelaki pulak baju kemeja. harus ada tie ok. First je takut, lama lama semua baju kebaya lah, punjabi lah. 

Kelapan :

Kalau habis kelas kena terus pergi bilik, duduk diam dalam bilik je ke? adik, korang boleh pergi bersukan jugak, nak main skuash ke tenis, netball, main basikal pon boleh. Matrik selangor ada fixie bhai. Tapi akak ni jenis pemalas tahap bapak punya. So akak akan segera menuju ke katil, lantas kroiihh kroiihh. Time ni semua aktiviti bebas.
Riadah hoii. Jangan nak bosarkan poghut yo.

Kesembilan :

Kalau saya dapat matrik selangor kan, tempat mana sesuai untuk dating? Ok dik, kat Banting ni, ada MCD, KFC, Secret Recipe, watsons, Guardians, The Store (TS), Nak lepas tension boleh pergi Jaya Jusco Bukit Tinggi. Sini, pergghh wa cakap sama lu, port best bagi nak dating sho shweet dengan couple. Time sabtu ahad lah boleh outingnya. Tapi aku, memang lah kan, jumaat dah cha alif but (cabut) balik rumah.

Ok, kes nak balik bermalam pulak, ikut kalau kolej tak buat apa apa program, kalau ada program sabtu ahad tu korang tak boleh balik lah. Kalau takde program, Jumaat dah boleh balik rumah, ahad balik kolej balik *uwaaa. Balik kolej kena before pukul 7. Wajib tahu! Pukul 11 malam semua harus ada di bilik. Tak boleh merayap dah. Nak belajar kat library pon boleh. Tapi akak tak boleh belajar kat library, sebab sejuk then mata ni gatal nak tengok tengok orang kat situ. Stalk couple mana tengah dating, then bergosip. *jangan tiru perangai akak ni.

Kesepuluh : 

Satu bilik ada empat worang. Katil semua katil single. Silalah bawak cadar, selimut, teddy bear sendiri. Ha ni, korang kena bawak semua keperluan sendiri ye. Baldi, hanger semua. Ha, iron ke iron board bagai TAK payah. Ada disediakan bilik iron. Tinggal tunggu iron je. Habis tu kalau nak basuh baju? ada washing machine tak? nanti rosak lah tangan dengan kuku i yang baru quitik ni. Ada adik adik ku, ada washing machine, masuk 2 ringgit, then 50 minit lepas tu siap. Tempat sidai baju pun ada disediakan. Toksah risau ye adik adik ku sekalian. Washing machine ikut kolej ada sediakan tak.
Kekonklusinya :

Adik adik ikan ku sekalian, just enjoy your life kat sana. Sekejap tau 1 tahun tu. Pejam celik pejam celik setahun sudah ku menunggu dirimu akhirnya kau menjadi milikku. *hakptuuiihh. So apa tunggu lagi, pilih matrik tau *ini paksaan. Hew hew hew. Belajar macam orang lain, time belajar belajar, time bercinta pun belajar. Eh tak, ni boleh pertimbangkan.

149 comments:

kura said...

pehh. bukan main panjang entry matrik ni. *sy kmns. i love kmns. ouch! haha...

Anisa Hang Tuah said...

baiklah akak

zulhilmi tempoyak said...

anda dpt matrik mn..??

hmmm.. rsnya selangor xde matrik kan.. melainkan uni yg buat asasi..huhu

Anonymous said...

Hi kak,sy dpt matrik Selangor.nak tnya knp org prefer asasi drpd matrik?apa beza asasi dan matrik?-baby-

Anonymous said...

Kalau saya dapat M001 maksudnya modul 1 ke kak? Mcm mana nak dptkan pointer 4flat? Kalau nak ambil perubatan kena dptkan pointer berapa atleast?-baby-

Anonymous said...

Bagi perempuan islam semua wajib bertudung ke di kolej matrikulasi?

Asyiqin Haulisah said...

anon : yes asasi lebih better than matrik. susah nak dapat asasi. syarat kemasukan asasi sgt ketat. straight a maybe. matrik also jalan pintas nak degree.

Asyiqin Haulisah said...

anon: M001? masa akak dulu, dah daftar baru tahu modul bapa dik. tak tahu lah pulak sekarang dah siap2 bgthu.

nak dapat 4 flat? hehe, adik kena rajin, diri sendiri tahu apa kelebihan dan kekurangan. yang kurang tu lebihkan, yg dah lebih tu lebihkan lagi.

perubatan sgt ketat dik. sekarang terlalu ramai org pandai. try to get 4 flat, then also kokorikulum ok, muet ok, InshaAllah adik boleh ambik perubatan. :)

Asyiqin Haulisah said...

anon : oh tak jugak, masih ada jugak yang free hair. :)

Anonymous said...

wah..bagusnya tutor akak..senang sikit utk mereka yg baru nak masuk matriks ni..huhu..thanks a lot akak!! =D ( aidy aqilah )

Anonymous said...

.assalamualaikum kak. akak knai dak nazifa? senior kat skolah sy dlu. baik, comei. bgetah kan die. haha.

Anonymous said...

tu nazifa kan? kak mintak no nazifa buleh x? dgaq cerita dia laku noh kat matrik.

Anonymous said...

askum....akak,klu nk main badminton kne bwk raket sndri or dh disediakn kt situ

Asyiqin Haulisah said...

anon : raket? hehe comel. ada je disediakan. nak lebih senang bawak sendiri pun boleh.

fida said...

salam..... akak syok sgt baca penerangan akak ni. saya dapat KMPk. mula2 tu was2 gak nk msuk matrik ny... tp pas baca mklumat akak ni saya dah lebih yakin. TQVM. chaiyo2.......

Unknown said...

khidupan d matrik besttt tp tensennn.hihi

Anonymous said...

thanks sis.i'll be there C: tp kat sana ade wifi x(sempat lagi)?

Asyiqin Haulisah said...

anon : wifi sini kurang sikit. better bwk your maxis or celcom broadband. :)

Anonymous said...

salam kak!! bes gila akk punye posted ni!! hewhewhew me loikee .. nak tanya la kak .. kalau sye bcite2 tinggi setinggi gunung everest nak teruskan belajar amek course engineering slps matriks.. modul 1 ke yg ptut saye amek ? pastu kaan.. physic susa taaakk !!!! ..

Asyiqin Haulisah said...

anon : modul 1 and 2 boleh nak further engineering. alamak dik akak tak ambik physic, stakat ni member2 akak buat ok je.

miss athyr said...

kak..wifi mmg kurang ek kt sana? klau bilik nk sama dgn geng,akak beratur dekat2 x dgn kwan2 akak dlu? orientsi dia mcm mna ek kak? ada dgr yg dlu smpai histeria..huhu

Asyiqin Haulisah said...

kurang lah jugak. tp wifi dekat dpn library ok. dlm library pun ok. hehe, tak jugak dik. ikut nasib. oh tp kalau ada poblem boleh tukar bilik.Insha Allah batch adik kali ni fasi yg jaga ok. just follow je orientasi,inshaAllah semua akan ok ye.

miss athyr said...

terima kasih byk2 kak.. :)

aisyahkhalisa life! said...

salam kak,, saya bakal jadi pelajar kms. saya nak tanya, thats any tudung can we wear there? lepas tu, banyak jugak ke buku-buku yg kena beli dekat sana.. tq for your info! appreciate it :)

zati said...

Assalam, kak.
Kasut perempuan mesti bertutup ke kak? Tak boleh pakai yang bertumit tinggi ke? maksud saya 2 inci tu.
Terima kasih.

Asyiqin Haulisah said...

aisyah : dik!! tahniah yup. yup, mcm2 tudung boleh dipakai. takda hal punya lah. bg akak semua subjek buku akak beli. promote sikit, akak suka pkai buku oxford. hehe.

Asyiqin Haulisah said...

zati : wsalam, yup bertutup dik. oh ikut keselesaan adik. boleh je pkai ada inci. tp tak selesa kot. sbb jarak asrama ke kuliah atau kelas jauh sikit, takut adik tak selesa.

Anonymous said...

Assalam...
akak dkat KMS boleh x klau xnk pakai kasut kulit tpi pkai sneakers biase je??? ^^

Asyiqin Haulisah said...

anon : oh time akak ada je selamba pkai. selesa kan?

Anonymous said...

salam,akak ! sy p0n akn belajar kt kms nnti ..
akak,sy k0npius laa dgn kasut nie..
bleh x,akak trg cket ..*bg contoh p0n xp ..~mie~

Asyiqin Haulisah said...

wsalam. dik jgn konpius, kasut janji bertutup, warna gelap takde heel. yg ni kes kira nak ikut syarat lah. tp ahkak kau ni main bantai je pkai. tp penting bertutup.

Anonymous said...

s0 ?? asal tertutup ok lah kn ??? hahaha .. bkn ap.. xtau je ..
s0,bleh lah nie kasut2 kt vincci ..heee

Asyiqin Haulisah said...

qnon : yup janji bertutup. bisa aja dik.

ingg bulok said...

mlalui post akak ni, kan da taw ramai yg BAKAL KMS... sye pom dpt KMS!! jmpe disane yer .. jgn sombong2 :)

ingg bulok said...

melalui post akak ni, kan taw ramai yg BAKAL student KMS... sye pom dpt KMS..
jumpe disane yer.. jgn sombong2 :)

bdk kmph said...

slm kak..lps bce explanation akak sy rse confident nk msk matrik..sbb rmai org ckp dploma is better than matrik sbb bila kita msk matrik ni kiranya kita brjuang skali lg mcm spm gak..kalo yg amik asasi ngan diploma tu mybe da komfem u yg diorang akan dpt..mcm bdk2 matrik ni kne la brjuang utk dptkan u trbaik..
sy dpt kat kmph..aktiviti koko tu wjib kene ikot ke??

Asyiqin Haulisah said...

adik kmph : wsalam. ni yg akak suka semangat adik ni. adik belajar kat mana mana tak penting. yg penting disini akak suka semangat adik yg masih lg berjuang terus nak belajar. got it?

koko hanya adik ikut 2 jam je. tu pun sekali seminggu. best woh, kat sini mcm2 aktiviti koko ada. paling best main futsal. akak main futsal. kat matrik akak dulu ada skuash, tenis, best dik. just enjoy your life kat sana ok?

Anonymous said...

akak ..kat sane lau kelas xpyh nk susah2 pkai st0king kn ?? hahaha,,akak,bleh x lau koko tu kite msuk 2 .. xb0leh nk tgal laa .. contohnye nk msuk futsal,netbal n tennis ?? bleh x,akak ?? *cewah ..mcm atlit laa plak ..

Anonymous said...

akak ,bukan sekarang nihh wajib amik bio,chem,phy,and math ke ?
akak , cite skit pasal orentasi , wt ape je?

syuib rahim said...

akak kalu dapat C+ dalam semua Sc subjek mempengaruhi dak modul yg bakal kita ambik nanti..

kittywasabi said...

salam akak..sy nak tanya ckit..kat matrik time wat homework pkai lappy o tulis tgn eh??-tq-

Asyiqin Haulisah said...

anon : stokin tak kisah. jenis akak sarung kasut terus. malas nak pakai. koko pilih satu je. adik, tp kalau ptg2 nak riadah boleh je main apa yg adik nak. nak main futsal ke, main tenis ke. sukahati. nak main semua pun boleh.

Asyiqin Haulisah said...

anon : ada modul dik. kalau modul 1, ambik semua yg adik tulis tu.

orientasi? jeng jeng jeng. rahsia maa. napa dik? cuma penat sikit time orientasi.

Asyiqin Haulisah said...

syuib rahim : tak juga. ikut pihak atasan dia nak pilih mcm mana. adik nak modul berapa? tp, still boleh tukar modul tau kalau adik tak nak satu subjek tu.

Asyiqin Haulisah said...

kittywasabi : hehe, comel adik ni. taklah dik, jenuh lah semua guna laptop. assigment mcm kerja khusus pkai laptop. hmwork biasa2 tak payah pun.

nurazhana said...

wahhh cool ada fixie.kena sewa ke free je?xpyh penat2 angkut bicycle.oke thnk for you info akak senior ;D

Anonymous said...

rse cuak je na orentasi , penat ehh? nihh x suke nihh , msti cam kem an??hehehe
kalo modul2 tu kan kak , kita buleh pilih x?ke ikot kelayakan result spm kta?kalo na tukar modul sng x?

maria said...

kalau saya dapat c+ suma subjek sn boleh ambil lagi modul 1 x?

Asyiqin Haulisah said...

nurazhana : hey, fixie kami free meh. hebakk kan?

Asyiqin Haulisah said...

anon : chill je dik. biasa lah penat sekejap je.

yg modul tu dia bg. akak tak tahulah dik mcm mana pihak atasan pilih. tp adik boleh tukar modul tau. oh nak tukar modul just isi form and ada lah sikit syarat2 dia apa yg dia nak. stakat ni batch akak sapa yg nak tukar modul diorang dapat je tukar modul yg diorang nak. :)

Asyiqin Haulisah said...

maria : wait n see je lah apa yg dia nak bg modul apa kat adik. tp kalau ada rezeki adik nak tukar ke modul 1, boleh je. :)

bdk kmph said...

Owh..cmtu eyh?? insyaAllah..sy akan cbe enjoy my life kat sne..anyway, thx kak.. ^^

dalia amalina said...

ehhee :D..cunn ah akak nie..sgt cool entry nie :) rase mcm x sabar pulak nak masuk kms..hee..btw..tq akak ntuk info2 yg amat lah sangat berguna nie.. :)

TUGAU GATES said...

awww,aku dulu budak PDT nyah oi,modul 1..tp i survive smpai sem 2 jeww.pastu,i kena tendang sbb tak pndai lipat spenda sendiri..isk3..

dya zafira said...

matriks selangor gila cool !:)
tak sabar ^^
thanks akak untuk entry yg awesome ny :D

fatin nadiah said...

kak, tudung mcm2 jenis yg ley pkai tu camne? tudung yg main sarung/tudung indon tu ley ke pkai gi tutor/kls?
shawl ley ke x ley?
tq kak for ur postin---->sgt mmbantu sye... >.<

Asyiqin Haulisah said...

fatin nadiah : shawl boleh tudung indon pon boleh. nak g klas mcm2 tudung boleh pkai. jgn risaulah.

Kacang Sarah said...

sis , kalau nak sebilik dengan kawan macam mana ya ? time daftar tu diorang dah list siap siap ke atau kita bole pilih ?

Asyiqin Haulisah said...

kacang sarah : time daftar tu baru tahu bilik. boleh je nak tukar bilik dgn ber sebab.

AV said...

akak, kalau bayaran yuran pndaftaran kita nk tangguhkn dlu boleh x? kalau nk berenti matrik, kita nk inform kat sape ek? tq

Asyiqin Haulisah said...

AV : bayaran tu kalau in case boleh kot. tp refer pada pihak atasan. akak tak sure. dan nak berhenti matri of cos kena refer pihak Hal ehwal pelajar dan ada prosedurnya rasa.

Anonymous said...

assalammualaikumm..akak.. nak tanya ada x yg kat sana pergi kls pakai tudung tp dkt hostel compound freehair?

Asyiqin Haulisah said...

anon : yup ada.

Anonymous said...

kak, locker dkt kms besar x kak?

Asyiqin Haulisah said...

anon : hamboi dik non, byk sgt ke brg. ok je bg akak.

Anonymous said...

kak toilet dia mcm ne ?

Anonymous said...

can we bring guitar

Asyiqin Haulisah said...

anon : yes you can. :)

Anonymous said...

Salam, nak tanya kalua nak ambik dentistry/medik baik ambik modul 1 ke modul 3? Ada tak beza dr segi pengambilan, contoh bdk modul 1 diutmakan sbb ada physics berbanding budak modul 3 yg sama result.

Asyiqin Haulisah said...

dua dua modul boleh ambik dentistry dan medic.

Anonymous said...

kak , matrik selangor strict x die punye peraturan pemakaian? boleh x kalaw pakai baju kebaya, kurung moden tuh ? ke hanya boleh pakai baju kurung biase only ? kasut bertutup warna apa2 pun xpe ker ?

Syafiqah lalala said...

Kak, facilities kat kms macam mana? Toilet okey tak?

Anonymous said...

mana nak beli buku rujukan matrikulasi untuk rujukan kak?

Eyla Light said...

Hha!sempoi la entry nih..mekaseh ye ahhkak..

NerdyChick said...

Salam akak,saye dapat B utk semua subjek sains.Mampu ke saye ambik matrik PST?atau PDT lebih layak utk saya?Mohon penjelasan.Terima kasih.

Anonymous said...

Salam akak,saya dapat B utk semua subjek sains.Masih tak strong.Mampu ke saya utk ambik matrik PST?ataupun saya patut mohon PDT je?Mohon penjelasan.Terima kasih.-Nurul

Anonymous said...

Saya dapat matriks kat kedah dan ohh jauhnyaaa . Rasanyaa matriks kat kedah pun mcmni kaa ? Alangkah seronoknyaaa hidup . Dua tahun pun dua tahun laa -,- haha #idd

Shikin said...

Salam..kak klu x leh bwak t kna tndang cm ne plak??? Takouittt...hehe

hareshinia mahendran said...

kak .. laptop blh bawak kan ??
boleh bagitau tak !! apa yang saya patut bawak ?? aku mmg blur kak !!
masa tinggal kat campus pakai baju biasa yg kita pakai kat rumah boleh ?? n kita boleh keluar ke hari sabtu n ahad ?? balik campus pkl brp ??

hareshinia mahendran said...

kak boleh bwk laptop tak ??
kena bawak brg2 apa ye ?? aku mmg blur ??
boleh list down tak !!

hareshinia mahendran said...

masuk join -- kena bawak apa buku tak ?? atau kena beli apa tak ??

hareshinia mahendran said...

mana nak beli buku rujukan matrikulasi untuk rujukan kak? ??

Asyiqin Haulisah said...

Nerdy chick : dik, dulu akak pun ada B ada C jugak. Alhamdulillah boleh bawak untuk PST. Adik cuba dulu PST, rasa tak mampu mintak lecturer untuk tukarkan ok?

Asyiqin Haulisah said...

Shikin : Belajar dulu, jangan fikir tendang ke tak. Ok? Awak boleh.

Asyiqin Haulisah said...

hareshinia mahendran : laptop boleh bawak. Bawak apa? maksud adik dari segi apa tu? dalam bilik nak pakai apa pun boleh. Sabtu ahad boleh outing, balik before pukul 7 malam.
Buku ada jual dekat matrik nanti. Tanya lecturer prefer buku mana?

QNoorSyakeyra said...

Akak, eyra dapat KMS!! :'D
Nak tanya, almari dia besar?? 1pintu or 2pintu??
Betul ke selang 2 bilik ada toilet? And masa orentasi nanti kita kena pakai baju kurungkan?? Baju sukan nak kena warna apa?? Kasut sukan bebaskan??

Anonymous said...

Kakak, during class boleh ke kalau tak pakai tudung ?

Shahbiq Sofian said...

Akak, buku subjek isinye ok x? Buku rujukan n sume2 tu lah, bape hengget abes ek? Lg 1, tmpat iron tu, board dy bnyk x? kalo 1 je, ssah le.. N last, akak skrg blaje ke? kat ne? kos pe? Anyway, thanks untuk post akak nih.. Sy suke bace2 post org nih.

Anonymous said...

assalamualaikum... akak. n3 akak ni mmg best la... byk pengetahuan yg saya dapat.... thanks akak!!

#btw saya dapat KMK.. sama ke ar??

. said...

Haaa... gamba hero hindustan pulak. Hahah
Nak tanya,

1. Assignment yg guna laptop tu sekali setahun ke? I mean, kalau mula2 masuk, xyah bawak laptop dulu x pe kan?

2. Toilet mcm mana? Kongsi 1 aras or per bilik?

3. Pihak matrik mmg x sediakan buku eh? Kena beli awal2 or beli kat kolej nnti?

4. Ada checking bilik tak? (Ni yg lemah nih)

Thanks in advance. Entry ni mmg berguna :)

Anonymous said...

Hai kak, saya fazieyra. Alhamdulillah saya dapat matrik selangor nie. Hehehe memula macam takut jugak nak masuk sebab orang kata kalau masuk matrik kena struggle, tapi lepas baca entry akak nie rasa lega siket dan terus bersemangat. ceh. hahahahaha. Thankyou kak for this entry, very helpful :)

Anonymous said...

akak thanks utk blog entry nih,saya pun tgh konpius nak masuk matriks ke tak

hareshinia mahendran said...

-Maksud saya barang2 keperluan yg kita kena guna kat kanpus kak !!
-Kat surat tawaran mereka hanya suruh kita bawak 3 pasang je ?? boleh bawak lebih kan ??
-Masa tutorial kena pakai baju apa kak ??

Asyiqin Haulisah said...

QNoorSyakeyra : Dia bagi loker, muat je dik, dua pintu.

toilet ada dekat setiap hujung, taklah, bukan selang dua bilik dik. :)

Masa orientasi depends apa program kita tengah buat, selalu masuk dewan, yang ni wajib formal baju kurung. kalau program orientasi sukan, ada baju kolej yang disediakan, kena seragam semuanya.

Baju sukan ada kolej sediakan. Semua students wajib pakai kalau ada ambik kokorikulum. Kalau nak sukan yang petang2 tu, bebas je. :)

Kasut sukan pakai bebas je. Tapi ikut kesesuaian lah.

Asyiqin Haulisah said...

Anon : Kalau matrik selangor bebas je pakai tudung ke tak time waktu kelas atau bukan time kelas. :)

Asyiqin Haulisah said...

Shahbiq Sofian :

Buku yang mana lecturer suruh beli, ok je dik. Tapi lecture note pun dah memadai. Ikut adik, rasa macam kuang faham lecture note, beli buku rujukan. Buku rujukan ikut subjek, selalunya tak mahal pun. Akak selalu kongsi je dengan member yang mana mcm subjek math and sc comp. :)

Ikut matrik selangor, tempat iron board cukup ok dah. Selesa je. Masa batch akak, ada dalam 4 kot. Batch yang baru2 ni akak tak sure.

Ye akak masih belajar di unisza, sem 2 baru dik. :)

Asyiqin Haulisah said...


1. Assignment yg guna laptop tu sekali setahun ke? I mean, kalau mula2 masuk, xyah bawak laptop dulu x pe kan?

Laptop pakai jugak, tapi akak pakai yang bilik komputr punya, tapi ramai lah orang kalau nak guna. Awal2 lagi selalu tak pakai sangat.

2. Toilet mcm mana? Kongsi 1 aras or per bilik?

Toilet kita kongsi dik. :)

3. Pihak matrik mmg x sediakan buku eh? Kena beli awal2 or beli kat kolej nnti?

Syarikat buku akan datang untuk jual buku, masa ni adik beli lah. :)

4. Ada checking bilik tak? (Ni yg lemah nih)

Benda ni tak boleh elak dik. as long kita tak bawak benda dilarang, ok je, tak payah risau.

Asyiqin Haulisah said...

hareshinia mahendran :

Bawak je apa adik nak bawak, melainkan jangan bawak benda dilarang. Apa yang adik rasa penting, bawak je.

Boleh je bawak dik, kat surat tawaran tu just senaraikan je. Ikut adik lah nak bawak berapa banyak pun.

Masa tutorial ke, kuliah ke, wajib baju formal iaitu baju kurung. Kalau kelas malam tambahan, tak kisah, akak pakai tshirt and tracksuit je. Ni masa tahun akak lah Batch yang baru2 ni akak tak sure dik.

hareshinia mahendran said...

Thnks 4 d INFO kak .. :)
-Barang2 yg dilarang tu termasuk apa kak ??

-Baju yg kita pakai tu wajib berkolar ke ??

-Kalau sabtu & Ahad kita x balik rmh bolek kan !!

-kalau pakai baju formal , seluar kita kena pakai slack kan ???

-Elauns semua org dapat ke kak atau yg layak je ??

Anonymous said...

sc comp susah x ? mana lg susah . physic ke sc comp ?

Anonymous said...

akak.antara physic dgn sc computer,mana lagi susah?

nur said...

Assalammualaikum kak...

Banyak info pasal KMS yang saya dapat bila baca entry akak. Thanks for the info kak... Baru ada semangat nak pergi lepas baca entry akak..
btw, saya dapat kat KMS :)

. said...

Ada lagi soalan,

1. Kat senarai yg perlu dibawa, ada tulis,'baju berkolar lengan panjang'. Kalau x berkolar x boleh ke? Ni utk apa? Koku eh?

2. Calculator guna tak? Guna yg 570 mcm spm punya eh?

Sori byk tanya. Sy tak tahu nk tanya siapa. Hehe

Anonymous said...

salam kak....
cadar and sarung bantal tak kisah warna ape2 kan...tak semestinye warne putih kan?

Zulaikha Dolah said...

Akak.. sebelom masok matrik kena buat medical check up dulu tak?

Zulaikha Dolah said...
This comment has been removed by the author.
Zulaikha Dolah said...

Akak.. sebelom masok matrik kena buat medical check up dulu tak?

Anonymous said...

ksut wrne pape pon bole ke?

nurisya said...

salam . akak , sem first ut da ade assignment ? banyak ke nk kene gune laptop .. tQ

Asyiqin Haulisah said...

Thnks 4 d INFO kak .. :)
-Barang2 yg dilarang tu termasuk apa kak ??

hareshinia mahendran:
yup kena berkolar, baju kemeja.

boleh je tak balik, stay kat bilik.

yup, asal jangan jeans.

Elaun semua dapat.

Asyiqin Haulisah said...

Anonymous : akaka ambik sc comp. Alhamdulillah ok je dik. Physics akak tak ambik, tapi setakat ni kalau minat, ok je.

Asyiqin Haulisah said...

1. Kat senarai yg perlu dibawa, ada tulis,'baju berkolar lengan panjang'. Kalau x berkolar x boleh ke? Ni utk apa? Koku eh?

koko ada baju dia bagi.

2. Calculator guna tak? Guna yg 570 mcm spm punya eh?

guna sangat dik. yup 570.

Asyiqin Haulisah said...

Anonymous : bawaklah cadar warna apa pun. Ni bukan asrama, tak kisah sangat pun.

Asyiqin Haulisah said...

Zulaikha dolah : banyak je assigment dik. kalau nak bawak laptop pun boleh. akak pakai kat bilik komputer je.

PEAHCAPAYAM said...

nak tanya, baju berkolar tu memang wajib ke? tak berkolar takleh? baju berkolar lengan panjang tu untuk ape? bila beriadah ke ? kita kan pakai tudung , tak nampak kan pakai kolar ke tak kan? -shazleen sofea-

AdliaAvelyn7 said...

boleh bawa printer dak kat asrama ?

Anonymous said...

Salam kak,,nk tnye sy dpt sains tp nk tukar amek akaun..byran cmne? Kne byr 550 dlu lha ye..yuran tuk akaun cme 480..dy pulangkn kex bakinye kalo sy dpt tkar ke akaun??

Anonymous said...

Salam kak, saya nk tnya perlu ke nk bwk bju putih plain mcm kat asrama dulu?

Akak, time class nnti boleh tak nk gne sandal? Kalau x boleh... Boleh ke kalau nk pkai kasut yg warna-warni? (dlm class nnti)

Time orentation week nnti kita byk gne bhu kurung je kak?

Anonymous said...

Akak, log book rse2 kne bawak bpe ea kak? Kalau utk account?

Anonymous said...

salam kak, saya nak tnya bayaran utk ke kms ni gne bsn ke mcm mne ea kak?

and, boleh tak nk pkai kasut warna0-warni time class nnti?

Anonymous said...

salam, akak! nk nanye nii.. kasut bertutup yang wedges boleh tak? huhu

Anonymous said...

oh my beloved hakak. tank u so mach 4 dis entry. sy dapat matrik perak even addmath dengan akaun saya sekadar lulus. dapat program PST. Gentar nak masuk sebab takut tak boleh bawak. tapi apapun semua tempat belajar ada cabarannya. setelah membaca entri akak. darah panglima sy semakin berapi-api nak masuk matrik..tapi sy kena tunggu upu dulu.. apapun sangat berterima kasih kerana akak sanggup berpenat lelah menghasilkan entri ini untuk kami junior2. semoga akak peroleh lebih ilmu pengetahuan di masa hadapan kelak.

sallyhan said...

akk belajar kt sne dlm english ke.."" sy dpt matrik jgk tpi yg sy takut x pass je.."" sbb english sy c+ je.. periksa x bole ke answer in malay.."" ke kene english jgk??

plz reply me

sallyhan said...

akk belajar kt sne dlm english ke.."" sy dpt matrik jgk tpi yg sy takut x pass je.."" sbb english sy c+ je.. periksa x bole ke answer in malay.."" ke kene english jgk??

plz reply me

sallyhan said...

akk sy dpt matrik jgk tpi sy takut nk gi.."" sbb suject english sy x ckup strong"" sy dpt c+ je"" kt sne study in english ke.?? mcm perikse sem kn.. x bole ke answer in malay.'?? mmg kene in english jgk ke..??

betol ke matrik 1 TAOn bole tukar tuk 2tahun?? mse bile nk ckp yg kite nk tukar matrik 2tahun"

plz reply me back"" thnks sis~~~

Aien Rahman said...

adess..seronok membacanya..sempoi ah akak nih..

amelyea said...

akak first msuk matrik nie ade baju tertentu ke kne pkai?? n baju kurunng kne ade bnyk ke?? x kn.. sikit pom ok akak kan.. hehe..

Anonymous said...

Assalammualaikum akak....
Nak tanya banyak ni... hehe...

- Baju kemeja tu wajib bawak ke?

-Kalau minta satu bilik dengan Malay je boleh tak?

-Kalau outing tu pakai baju apa je? Pakai jeans masa outing boleh tak?

-Tempat jemur pakaiannya dekat mana?

-Katilnya single bed ke bertingkat?

-Range harga buku-buku tu dari berapa ringgit ek?

-Last one, ada disediakan cermin tak kat bilik? hehe XD

Sorry la saya banyak tanya... :)

shafiqah othman said...

Heater bleh bwk x.sluar jean?

shafiqah othman said...

Heater prlu bwk x..jean bleh xbwk

shafiqah othman said...

Heater bleh bwk x.sluar jean?

shafiqah othman said...

Heater bleh bwk x.sluar jean?

shafiqah othman said...

Heater bleh bwk x.sluar jean?

Ayu said...

Assalamualaikum...hai kak...thnx ya sbb kongsi2 cerite...hehe...nk tnye la kak...klau ambik fzik,,,sng ke x ek ?? pd pndpt akk la...bio sush x kak ?? hehe...

Asyiqin Haulisah said...

PEAHCAPAYAM : yup kena berkolar.untuk ke kuliah bagi lelaki kalau riadah tak berkolar takpe. riadah petang petang takpe dik.

Asyiqin Haulisah said...

AdliaAvelyn7 : boleh je dik. bawak je.

Asyiqin Haulisah said...

Anonymous: oh yang tu cuba adik tanya pihak pentadbiran. akak tak tahu dik. maaf.

Asyiqin Haulisah said...

Anonymous :baju putih? utk apa tu?

time class kena kasut bertutup dik. tak kisah warna apa.

yup baju kurung mmg pakai agak banyak time orientasi sebab takda masa nak basuh.

Asyiqin Haulisah said...

Anonymous :
ikut adik nak bwk berapa sebab utk akau akak tak tahu sangat.


May 13, 2013 at 7:43 PM

Asyiqin Haulisah said...

sallyhan said : akak pun dik tak terror bi. Tapi Alhamdulillah nak jawab exam ok.

yup boleh tukar ke 2 tahun. nanti akan diberitahu masa nak tukar nanti.

Asyiqin Haulisah said...

Anonymous said
baju kemeja utk student laki ke kelas.

InshaAllah boleh, buat surat dan beri pada pihak tertentu.

outing pakaian kia ke kelas. kena formal. cuma lelaki je boleh tshirt tapi kena berkolar. dah keluar dari gate matrik adik nak tukar pakai jeans baru boleh.

jemur baju ada setiap aras dekat kawasan luar.

katil single.

dalam rm 200 jugak. ikut jugak, ada yang agak tak perlu tak payah beli, kongsi pun boleh.

cermin ada.


Asyiqin Haulisah said...

shafiqah othman :

heater barang terlarang. seluar jeans tak boleh dipakai dalam kawasan matrik. dalam bilik ok je.

Asyiqin Haulisah said...

Ayu :

akak tak ambik fizik, setakat ni kawan yang ambik, Alhamdulillah diorang skor. Bio best kalau kita minat.

Anonymous said...

akak..kalau mtrik ni x gla ka jdnya??

Shahbiq Sofian said...

Entah ape2 lah diorang tanye akak pasal matriks nih.. Ish3.. Akak layan je laa.. Bagos la akak ni.. Ade FB x? Add saya bole? Nama Muhd Shahbiq Muhd Sofian. Nak gak jd kawan akak..

Shahbiq Sofian said...

Esok saya masuk Matriks. Yippie! Thanks akak.. For no reason actually.. haha!

Anonymous said...

salam..akak untuk program 2 thun tu kan?bukan syllabus lagi byk..bljr lg detail ke?ke bljr same mcm matrik staun tp bljr dua thun?
mohon pencerahan =)

Faeytynn Zayn said...

hai akak senior KMS, sye baru masuk KMS jurusan perakaunan tahun ni! KMS THE BEST.

Anonymous said...

Haha.xnk tanya dah.bnyk dah input masuk..tenz r,gempak Rr akak ni.ha.